
Când te pregătești pentru o intervenție chirurgicală bariatrică, există multe gânduri care îți pot trece prin minte, cum ar fi alimentația după operație, exercițiile fizice și durerea postoperatorie, dar una dintre cele mai mari preocupări este dieta preoperatorie temută. Dacă ai face o căutare rapidă pe internet despre dietele preoperatorii bariatrice, ai vedea că nu există două la fel. Un lucru care nu poate fi subliniat suficient este că fiecare chirurg și fiecare clinică va avea propria dietă preoperatorie. Este important să urmezi dieta și liniile directoare ale acestora, deoarece acestea sunt cele mai bune pentru pacienții lor.
Durata dietei preoperatorii
Dietele preoperatorii pot varia de la câteva zile de dietă cu lichide clare, la lichide complete pentru câteva săptămâni, participarea la un program care necesită mai multe luni de vizite nutriționale cu verificări ale greutății, până la urmarea unei VLCD (800 de calorii pe zi sau mai puțin).
Chiar dacă fiecare dietă arată diferit, unul dintre scopurile principale ale fiecărei diete este reducerea dimensiunii ficatului. S-a demonstrat că un ficat mărit și gras complică intervențiile chirurgicale bariatrice și se estimează că 75-100% dintre pacienții bariatrici au boală hepatică grasă non-alcoolică3,4. Motivul pentru complicațiile suplimentare este că un ficat mărit și gras poate obstrucționa accesul și poate crește riscul de sângerare în timpul operației, din cauza friabilității țesutului hepatic.
Motivul pentru dieta preoperatorie
Aceste diete restrictive sunt necesare pentru mai mult decât doar reducerea dimensiunii ficatului. Un studiu de mare amploare a arătat că pacienții cu bypass gastric care au pierdut doar 9,5% din greutatea corporală excesivă (EBW) au avut o reducere a complicațiilor postoperatorii care au inclus scurgeri anastomotice, infecții profunde și complicații minore ale rănilor.1 Pierderea în greutate preoperatorie a fost demonstrată că îmbunătățește pierderea în greutate și funcția hepatică la 6 luni postoperatoriu4 și poate chiar ajuta la reducerea timpului de operație.1
Schimbări legate de dieta preoperatorie
Beneficiile urmare a dietei restrictive impuse de chirurgul și dieteticianul tău depășesc dezavantajele. Cu toate acestea, ar trebui să fii conștient că aceste restricții pot face dificilă satisfacerea tuturor nevoilor tale nutriționale prin dieta ta. Prin urmare, se recomandă ca în această perioadă să începi și un supliment de multivitamine și minerale2. O vizită la un dietetician înregistrat înainte de procedură poate ajuta la îmbunătățirea și corectarea oricăror deficiențe nutriționale înainte de operație; de asemenea, este utilă pentru a răspunde întrebărilor tale despre dieta preoperatorie.
Câteva alte schimbări care ar putea fi introduse în dieta ta preoperatorie sunt trecerea la băuturi decafeinizate, încetarea / renunțarea la fumat și băuturi alcoolice, oprirea contraceptivelor și evitarea AINS. Poți chiar să incluzi schimbări de stil de viață, cum ar fi concentrarea pe înghițituri mici de băuturi fără zahăr pe parcursul zilei. Chirurgul și echipa bariatrică îți vor discuta toate aceste schimbări înainte de a le începe. Amintește-ți, ele sunt acolo pentru un motiv, așa că urmează-le instrucțiunile îndeaproape.
Referințe:
- Dagan, Shiri Sherf, et al. “Recomandări nutriționale pentru pacienții adulți cu chirurgie bariatrică: practică clinică.” Advances in Nutrition: An International Review Journal, vol. 8, no. 2, 2017, pp. 382–394., doi:10.3945/an.116.014258.
- Parrott, Julie M., et al. “Programul nutrițional optim pentru chirurgia bariatrică și metabolică.” Current Obesity Reports, 2020, doi:10.1007/s13679-020-00384-z.
- Wissen, J. Van, et al. “Metode preoperatorii pentru reducerea volumului hepatic în chirurgia bariatrică: o revizuire sistematică.” Obesity Surgery, vol. 26, no. 2, 2015, pp. 251–256., doi:10.1007/s11695-015-1769-5.
- Wolf, Risa M., et al. “Impactul unei diete hipocalorice preoperatorii asupra histologiei ficatului la pacienții cu boală hepatică grasă care urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale bariatrice.” Surgery for Obesity and Related Diseases, vol. 15, no. 10, 2019, pp. 1766–1772., doi:10.1016/j.soard.2019.08.013.