
Pacienții care aleg să facă o intervenție chirurgicală bariatrică au un risc crescut de a dezvolta anumite deficiențe de vitamine și minerale, inclusiv calciu.
Rolul Calciului
Calciul este un element esențial pentru viața umană. Este cel mai abundent mineral din corpul uman și 99% din calciul corpului tău se găsește în dinți și oase. Restul de 1% din calciul din corp se găsește în sânge, celule nervoase și țesuturi corporale. Pe lângă rolul cunoscut al calciului în sănătatea dinților și oaselor, este de asemenea esențial pentru creștere, întreținere și reproducere. De asemenea, joacă un rol în coagularea sângelui, contracția musculară, secreția de hormoni și extinderea și contracția vaselor de sânge. Lipsa de calciu poate contribui la o sănătate osoasă precară și la alte consecințe pe termen lung.
Este important de menționat că organismul reglează strict calciul seric. Nivelurile serice de calciu nu se schimbă în funcție de aportul alimentar de calciu. Aceasta înseamnă că organismul folosește osul ca rezervor și sursă de calciu pentru a menține niveluri constante de calciu în sânge, mușchi și fluide intracelulare (1).
Osul se află într-o stare constantă de turn-over, cu retrageri și depuneri regulate de calciu în timp. Formarea osoasă (adică depunerile de calciu; acumularea de os) depășește resorbția (adică retragerile de calciu; descompunerea osului) în perioadele de creștere la copii și adolescenți (1). În timpul adultului tânăr și mijlociu, ambele procese sunt relativ egale (1). Adulții ating masa osoasă maximă în jurul vârstei de 30 de ani și un aport adecvat de calciu este important pentru a asigura masa osoasă optimă și a încetini pierderea de os care apare în mod natural odată cu îmbătrânirea. Osteopenia, o condiție de densitate osoasă mai mică decât normalul, poate duce la osteoporoză, care crește riscul de fracturi osoase, în special la persoanele în vârstă (1). Osteoporoza este o condiție care face ca oasele să devină fragile și poroase (ca un burete) și este o preocupare serioasă și un contribuitor principal la fracturile de șold, încheietură, pelvis, coaste și vertebre. Osteoporoza afectează 10 milioane de adulți în Statele Unite și 80% dintre aceștia sunt femei (1). Alte 34 de milioane au osteopenie, care este un precursor al osteoporozei (1). Se estimează că 1,5 milioane de fracturi apar anual în Statele Unite din cauza osteoporozei (1). Activitatea fizică regulată și aportul de calciu (în cantitatea și tipul corespunzător) împreună cu vitamina D pot ajuta la reducerea riscului de osteoporoză după intervenția chirurgicală bariatrică.
Simptomele Deficienței de Calciu
Neconsumarea unei cantități suficiente de calciu din alimente și/sau suplimente nu are simptome evidente pe termen scurt. Totuși, nivelurile scăzute de calciu pe o perioadă de timp pot duce la amorțeală și furnicături ale degetelor, crampe musculare, convulsii, letargie, apetit scăzut (acest efect secundar poate fi dificil de determinat la pacienții cu chirurgie bariatrică) și ritmuri cardiace anormale (1). Dacă deficiența de calciu este lăsată netratată în timp, poate duce la deces (1).
Când corpul nu primește calciul necesar, începe să ia calciu din oase. În timp, acest “furt” de calciu din oasele tale le face să devină ca un burete și mult mai fragile, ceea ce scade sănătatea generală a oaselor tale. S-a sugerat că persoanele care aleg să aibă o intervenție chirurgicală bariatrică sunt expuse riscului de consecințe pe termen lung legate de sănătatea oaselor (2).
De fapt, un studiu a evaluat aproape 100 de pacienți care au avut o intervenție chirurgicală bariatrică pe parcursul a 20 de ani și a raportat că 21 dintre acești pacienți au suferit un total de 31 de fracturi. Aceasta este de peste două ori riscul de fractură al populației generale. Majoritatea fracturilor au apărut în medie la șapte ani după intervenția chirurgicală bariatrică, cu locațiile principale fiind mâinile și picioarele. Alte site-uri de fractură au inclus șoldul, coloana vertebrală și brațul superior (3). Din păcate, pierderea osoasă este un efect secundar potențial după toate tipurile de intervenții chirurgicale bariatrice și obținerea unui aport adecvat de calciu este o piesă importantă a puzzle-ului pentru a ajuta la prevenirea pierderii osoase și a fracturilor osoase.
În plus, deficiențele de calciu și vitamina D cresc riscul nu numai pentru tulburări scheletice, ci și pentru cancer de colon, cancer de sân, cancer al glandei prostate, inflamație cronică și boli autoimune (de exemplu, diabet zaharat de tip 1, boală inflamatorie intestinală, scleroză multiplă, artrită reumatoidă), tulburări metabolice (de exemplu, sindrom metabolic și hipertensiune arterială) și boală vasculară periferică (4,5).
Cât de mult calciu?
Alocația dietetică recomandată (RDA) a fost dezvoltată pentru populația generală, sănătoasă și aceste recomandări nu se aplică întotdeauna pacienților cu chirurgie bariatrică. RDA este de 1.000 de miligrame (mg) de calciu pe zi pentru bărbații cu vârsta între 19-70 de ani și femeile cu vârsta între 19-50 de ani necesită. Bărbații cu vârsta de 71 de ani și mai în vârstă și femeile cu vârsta de 51 de ani și mai în vârstă necesită 1.200 mg de calciu pe zi pentru a îndeplini RDA (1).
Cu toate acestea, pacienții cu chirurgie bariatrică au nevoi variate. Societatea Americană pentru Chirurgie Metabolică și Bariatrică (ASMBS) recomandă 1.200-1.500 mg/zi de citrat de calciu în doze divizate (explicat în paragraful următor) pentru bandajul gastric ajustabil, gastrectomia cu mânecă și bypass-ul gastric roux-en-Y (6). Recomandările de calciu pentru diversia biliopancreatică cu switch duodenal sunt de 1.800-2.400 mg/zi conform ASMBS (7). Conform ASMBS, pacienții cu chirurgie bariatrică ar trebui să obțină calciu din surse dietetice și suplimente, cu proporția fiecăruia în funcție de tipul de chirurgie (6,7). Este foarte important să vă verificați nivelul personal de calciu prin studii de laborator, astfel încât chirurgul dumneavoastră bariatric să poată determina recomandarea individuală de calciu pe baza istoricului dumneavoastră medical, studiilor de laborator și consumului personal de calciu din alimente.
Este important de menționat că doza zilnică totală de calciu ar trebui să fie împărțită în doze de 500-600 mg (adică, 1.500 mg ar fi luate de trei ori pe zi la 500 mg per perioadă de doză). Absorbția calciului este cea mai mare în doze mai mici sau echivalente cu 500 mg (1). De asemenea, calciul nu ar trebui să fie luat în același timp cu fierul sau cu un multivitamin care conține fier. Aceste produse ar trebui să fie separate cu cel puțin două ore. În plus, fiecare doză de calciu ar trebui să fie separată cu cel puțin două ore.
Surse alimentare de calciu
Consumul de alimente bogate în calciu este de asemenea important. Alimentele care conțin calciu includ produse lactate (de preferință cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi), legume cu frunze verzi (spanac, varză collard și varză de muștar) și produse alimentare fortificate cu calciu, cum ar fi soia, tofu, băuturi de orez, suc de portocale, cereale, etc. Alte alimente care conțin calciu includ țelina, broccoli, semințele de susan și varza (1,8).
Nu tot calciul consumat din surse alimentare este absorbit în intestin. Oamenii absorb aproximativ 30% din calciul din alimente, dar acest lucru variază în funcție de tipul de aliment consumat (1). Această lipsă de absorbție ar putea fi agravată, teoretic, de tipul de chirurgie bariatrică.
Ce grupuri de indivizi sunt la risc de insuficiență de calciu?
Pe lângă chirurgia bariatrică, există alte motive sau o combinație de motive pentru care cineva ar putea fi la risc de insuficiență de calciu. Femeile aflate în postmenopauză sunt la un risc crescut de pierdere a masei osoase din cauza scăderii producției de estrogen, care atât crește resorbția osoasă cât și scade absorbția calciului (1). Consumul unor cantități adecvate de calciu din surse alimentare ar putea ajuta la încetinirea ratei de pierdere a masei osoase la toate femeile, cu toate acestea, femeile aflate în postmenopauză ar trebui să discute toate opțiunile de tratament cu medicul lor (1).
Indivizii cu intoleranță la lactoză care evită produsele lactate sunt la un risc crescut de insuficiență de calciu (1). Cercetările sugerează că majoritatea indivizilor cu intoleranță la lactoză pot consuma până la 12 grame de lactoză, cum ar fi cantitatea prezentă în 8 uncii de lapte, cu simptome minime sau inexistente, mai ales când sunt combinate cu alte alimente (1). Unii pacienți bariatrici dezvoltă grade variabile de intoleranță la lactoză după intervenția chirurgicală bariatrică (9). Indivizii care sunt alergici la laptele de vacă sunt, de asemenea, la risc de insuficiență de calciu, cu toate acestea, această afecțiune este destul de rară (1). Există forme alternative de alimente bogate în calciu pe care atât indivizii intoleranți la lactoză, cât și cei cu alergie la laptele de vacă le pot alege, cum ar fi varza kale, bok choy, varza chineză, broccoli, collards și alimentele fortificate (1).
Unii vegetarieni și unii vegani sunt, de asemenea, la risc de insuficiență de calciu din cauza unui aport potențial mai mare de acizi oxalici și fitici dintr-un plan alimentar bazat pe plante (1,8). Acizii oxalici și fitici scad absorbția calciului. Cu toate acestea, nu toți vegetarienii urmează același plan alimentar și fiecare ar trebui evaluat individual pentru adecvarea calciului.
Importanța vitaminei D
Vitamina D este necesară pentru absorbția calciului și ajută la menținerea unor niveluri adecvate de ser (adică, o componentă a sângelui) de calciu. Mai multe studii au legat nivelurile scăzute de vitamina D de diverse boli, cum ar fi cancerul, osteoporoza și bolile cardiovasculare (adică, de, referitoare la, sau care afectează inima și vasele de sânge) (10).
Majoritatea produselor de vitamina D fără prescripție sunt disponibile sub o formă cunoscută sub numele de vitamina D3 sau colecalciferol. În general, în Statele Unite, vitamina D pe bază de prescripție este vitamina D2 sau ergocalciferol. Vitamina D3 este superioară vitaminei D2 (11).
Cei mai mulți pacienți care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică necesită suplimentare de vitamina D post-operatoriu din cauza absorbției reduse a vitaminei D în intestinul subțire post-operatoriu și/sau pentru a continua tratarea unei deficiențe de vitamina D pre-operatorie. Unii pacienți pot atinge nivelurile țintă de vitamina D printr-o selecție atentă a suplimentelor lor de multivitamine și calciu, în timp ce alți pacienți vor necesita vitamina D terapeutică suplimentară. Discutați cu chirurgul dumneavoastră bariatric despre nivelurile de vitamina D și cât de multă vitamina D suplimentară trebuie să luați pentru a vă optimiza sănătatea și absorbția calciului (amintiți-vă să luați în considerare vitamina D găsită în multivitaminele și suplimentele de citrat de calciu bariatric).
Calciul și Studiile de Laborator Aferente
Deficiența de calciu, notată prin niveluri scăzute de calciu seric, nu ar fi de așteptat până când osteoporoza nu a epuizat sever scheletul de rezerve de calciu. Aceasta înseamnă că nivelurile de calciu seric nu sunt cel mai bun indicator pentru nivelurile de calciu.
Hormonul paratiroidian, denumit în mod obișnuit PTH, este cel mai bun indicator pentru starea calciului atunci când este combinat cu calciul seric, 25-hidroxivitamina-D (25(OH)D), fosforul și fosfataza alcalină. În plus, testarea densității minerale osoase este un instrument de evaluare excelent pentru a obține o imagine mai bună a sănătății osoase totale a corpului.
De ce au nevoie pacienții bariatrici de mai mult calciu?
Există mai multe motive pentru care pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică necesită calciu suplimentar după operație, peste și dincolo de DZR. Din cauza motivelor enumerate mai jos, este important ca pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică să ia regulat calciul așa cum este indicat de chirurgul lor bariatric pentru a reduce riscul de deficiență, pierdere osoasă și pentru a preveni orice provocări pe termen lung din efectele deficienței de calciu.
-
Înainte de operație, până la 41% dintre pacienți pot avea un risc crescut de niveluri ridicate de PTH, în timp ce până la 80% dintre pacienți pot prezenta deficiență de vitamina D.
-
Conform Studiului Național de Sănătate și Nutriție (NHANES) din 2017-2018, aportul mediu de calciu din alimente pentru bărbații cu vârsta de douăzeci de ani și peste a fost de 1.084 mg/zi, în funcție de grupul de vârstă și stadiul vieții, iar aportul mediu de calciu pentru femei a fost de 857 mg/zi. Grupurile care au căzut sub cerința medie estimată (ERA) și, prin urmare, au avut o prevalență a inadecvării mai mare de 50% au inclus băieți și fete cu vârsta între 9-13 ani, fete cu vârsta între 14-18 ani, femei cu vârsta între 51-70 ani și atât bărbați, cât și femei cu vârsta peste 70 de ani. Știm că pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică consumă mai puține calorii decât pacienții care nu au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică și, prin urmare, se poate deduce cum majoritatea, dacă nu toți, pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică vor necesita un supliment de calciu pentru a atinge aportul recomandat.
-
Mulți pacienți cu bypass gastric (și unii alți pacienți care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică) dezvoltă intoleranță la lactoză după intervenția lor chirurgicală bariatrică, făcând mai dificil să consume alimente bogate în calciu.
-
La pacienții cu bypass gastric, s-a demonstrat că absorbția reală a calciului este redusă după intervenția chirurgicală bariatrică.
-
Un studiu a raportat că 48% dintre pacienți au avut niveluri scăzute de calciu în sânge la doi ani după intervenția lor chirurgicală bariatrică malabsorbantă.
-
Un multivitamin zilnic s-ar putea să nu prevină o deficiență de calciu, deoarece mulți pacienți necesită mai mult decât este inclus în multivitaminul lor zilnic, dacă există. De fapt, majoritatea multivitaminelor nu conțin calciu, iar dacă o fac, este în general o cantitate foarte mică (100-200 mg per porție zilnică).
-
Rețineți că riscul de deficiență de calciu crește în timp, pe măsură ce organismul rămâne fără rezerve de calciu.
-
Dacă ați ales bypassul gastric, atunci zona principală de absorbție pentru calciu a fost ocolită și acest lucru crește și mai mult nevoia de suplimentare cu calciu. Aceeași zonă este de asemenea ocolită în diversia biliopancreatică cu switch duodenal.
-
După diversia biliopancreatică cu switch duodenal, 63% dintre pacienți au experimentat deficiență de vitamina D, 48% au avut niveluri scăzute de calciu și 69% dintre pacienți au experimentat o creștere a PTH, ceea ce indică pierderea osoasă (16). Pierderea osoasă a fost observată și la pacienții cu bypass gastric (17), bandă gastrică ajustabilă (18,19) și gastrectomie longitudinală (20).
Tipuri de Suplimente de Calciu
Există mai multe tipuri de calciu când vine vorba de suplimentare. Unul dintre suplimentele comune de calciu recomandate publicului larg este carbonatul de calciu. Totuși, carbonatul de calciu nu este sursa preferată de suplimentare cu calciu pentru pacienții cu chirurgie bariatrică conform ASMBS. ASMBS recomandă ca pacienții cu chirurgie bariatrică să ia suplimente de citrat de calciu (6,7). Citratul de calciu este sursa preferată de suplimentare cu calciu pentru pacienții cu chirurgie bariatrică deoarece 1) nu necesită acid gastric pentru a ajuta la absorbția sa (21), 2) există un risc mai mic de pietre la rinichi atunci când se suplimentează cu citrat de calciu față de carbonatul de calciu (22), 3) citratul de calciu este mai puțin constipant comparativ cu carbonatul de calciu (23) și 4) citratul de calciu poate fi luat cu sau fără masă, în timp ce carbonatul de calciu trebuie luat cu masă (21), ceea ce poate fi adesea dificil pentru pacientul imediat post-operator cu chirurgie bariatrică.
Totuși, citratul de calciu are mai puțin calciu elementar (20-21%) comparativ cu carbonatul de calciu (40%) (1,23). Ce înseamnă calciu elementar? Aceasta înseamnă că de obicei dozajul listat pe etichetă ar trebui apoi înmulțit cu procentajul de calciu elementar asociat cu acel tip de supliment de calciu pentru a determina cât calciu este de fapt absorbit (adică, cantitatea de calciu pe care corpul o poate folosi efectiv). Vă rugăm să rețineți că toate produsele Celebrate® listează dozajul ca fiind cantitatea elementară și nu trebuie să faceți acest calcul (YAY!), astfel încât în cele din urmă această diferență nu contează când vine vorba de produsele Celebrate’s®.
Este recomandat să evitați suplimentele de calciu făcute din dolomită, cochilie de stridii și făină de oase, deoarece acestea pot conține metale și plumb (23). Alte săruri de calciu includ fosfat de calciu, lactat de calciu și gluconat de calciu, totuși acestea nu sunt sursa preferată de calciu pentru pacienții cu chirurgie bariatrică.
Este recomandat ca suplimentul de citrat de calciu să conțină și vitamina D. Este ideal să căutați opțiuni care sunt sărace în zahăr sau fără zahăr. Rețineți că unele suplimente de calciu sunt asemănătoare cu bomboanele și numărul de calorii poate crește destul de rapid, mai ales dacă trebuie să luați trei sau patru suplimente de calciu zilnic.
Cei mai mulți chirurgi bariatrici recomandă pacienților lor să înceapă cu un supliment de citrat de calciu masticabil sau lichid care conține vitamina D. Unii chirurgi permit pacienților să progreseze la un produs sub formă de tabletă, dar asigurați-vă că verificați cu chirurgul dumneavoastră bariatric înainte de a face această schimbare.
Vă rugăm să verificați dimensiunea porției suplimentului dumneavoastră de calciu; o pastilă, masticabilă, tabletă etc. nu este întotdeauna echivalentă cu o doză (adică, 500 mg) de citrat de calciu. Dacă observați disconfort gastric sau greață, încercați să luați suplimentul de calciu cu alimente pentru a reduce disconfortul gastrointestinal.
În cele din urmă, luați în considerare forma vitaminei D. Nu doar că ar trebui să căutați vitamina D3 sau colecalciferol. Ar trebui să căutați și o formă miscibilă cu apă a acestui nutrient. Uneori aceasta este denumită și vitamina D uscată. De obicei, vitaminele solubile în grăsimi (adică, vitaminele A, D, E și K) necesită grăsimi pentru absorbția optimă. O formă uscată sau miscibilă cu apă a acestor nutrienți nu necesită grăsimi pentru absorbție și aceasta este ideală pentru pacientul bariatric, deoarece mesele pot să nu conțină suficientă grăsime pentru a optimiza absorbția și/sau pacienții pot lua produsul separat de mese.
Cum să creșteți absorbția calciului/Ce scade absorbția calciului
Există modalități de a vă asigura că obțineți cel mai bun rezultat atunci când luați suplimente de calciu. Asigurați-vă că discutați cu chirurgul dumneavoastră bariatric și/sau dieteticianul înainte de a face orice modificări în regimul dumneavoastră de suplimente.
-
Asigurați-vă că suplimentul dumneavoastră de calciu conține și vitamina D3 pentru a îmbunătăți absorbția calciului (24).
-
Asigurați-vă că obțineți cantități adecvate de vitamina D, deoarece acest nutrient îmbunătățește absorbția calciului (1).
-
Fiți atenți la cantitatea de calciu consumată per perioadă de dozare. Eficiența absorbției scade pe măsură ce consumul de calciu crește (peste 500 mg într-o perioadă de 2 ore) (1).
-
Nu luați calciu în același timp cu fierul sau cu un multivitamin care conține fier. Separați calciul și fierul cu cel puțin două ore.
-
Nu consumați o cantitate mare de produse bogate în taninuri (ceai, vin, ciocolată, cafea) pe parcursul zilei (consum general) (24). Acest lucru este deosebit de important pentru cei care încearcă să își crească nivelul de calciu.
-
Fibrele alimentare pot reduce absorbția intestinală a calciului, așa că evitați să mâncați alimente bogate în calciu sau să luați suplimentele de calciu în același timp cu alimentele care conțin tărâțe de grâu și ovăz sau alte surse bogate în fibre insolubile, de exemplu (24).
-
Nucile, leguminoasele, produsele din cereale integrale care conțin fibre, tărâțele de grâu, fasolea, semințele și izolații de soia conțin acid fitic care poate lega calciul, reducând cantitatea de calciu pe care corpul o poate absorbi (24). Consumul de alimente bogate în fitate va lega calciul din alte alimente consumate în același timp (24).
-
Acidul oxalic, care se găsește în mod natural în unele plante, cum ar fi spanacul, varza collard, cartofii dulci, rubarba și fasolea, leagă calciul, reducând cantitatea de calciu pe care corpul o poate absorbi (24). Spre deosebire de acidul fitic, acidul oxalic nu leagă calciul din alte alimente care sunt consumate în același timp (24).
-
Diareea mișcă substanțele prin intestine destul de rapid, nepermițând suficient timp pentru ca calciul să fie absorbit (24).
Există, de asemenea, câteva interacțiuni între medicamente și nutrienți atunci când vine vorba de calciu. Acestea pot să nu fie prevenibile dacă vi se spune să luați aceste medicamente (doar ceva de avut în vedere și care crește necesitatea de a verifica nivelurile de calciu, așa cum este recomandat de chirurgul bariatric). Dacă luați inhibitori ai pompei de protoni (IPP) sau antagoniști ai receptorilor H2, atunci acestea scad absorbția calciului. IPP sau antagoniști ai receptorilor H2 sunt medicamente utilizate frecvent pentru a trata arsurile la stomac sau refluxul esofagian (GERD). Dacă luați medicamente pentru tiroidă, cum ar fi synthroid, levotiroxină etc., atunci este important să discutați cu chirurgul bariatric și/sau farmacistul despre momentul administrării vitaminelor bariatrice, deoarece poate fi necesar să schimbați programul de dozare din cauza administrării acestui tip de medicament. Persoanele care iau corticosteroizi antiinflamatori pentru artrita legată de obezitate, antiacide care conțin aluminiu sau hormoni tiroidieni sunt la un risc crescut de pierdere de calciu prin urină și scaun (1,8). Administrarea calciului în același timp cu următoarele medicamente va reduce absorbția medicamentului/medicamentelor: bisfosfonați (utilizați pentru tratarea osteoporozei), clasele de antibiotice fluorochinolone și tetracicline, levotiroxină și fenitoină (un anticonvulsivant) (1,8). Prin urmare, se recomandă separarea medicamentelor menționate anterior de suplimentele de calciu cu două ore. Uleiul mineral și laxativele stimulante reduc absorbția calciului (8). Glucocorticoizii, cum ar fi prednisonul, pot provoca epuizarea calciului și, în cele din urmă, osteoporoza atunci când sunt utilizați luni de zile (25,26).
De asemenea, administrarea unei cantități prea mari de vitamina A poate crește resorbția osoasă, așa că este important să luați cantitatea adecvată de vitamina A (27). Chirurgul dumneavoastră bariatric vă poate ajuta să determinați cantitatea adecvată de vitamina A pentru dumneavoastră, pe baza istoricului medical și a studiilor de laborator.
Prea Mult dintr-un Lucru Bun?
Administrarea unei cantități prea mari de calciu poate provoca efecte secundare, așa că nu luați mai mult sau nu începeți să luați calciu fără a discuta cu chirurgul dumneavoastră bariatric și/sau dieteticianul și fără a face analize de sânge. Limita superioară este stabilită la 2.500 mg/zi pentru adulții cu vârsta între 19-50 de ani și 2.000 mg/zi pentru adulții cu vârsta de 51 de ani și mai în vârstă, dar țineți cont că aceasta este pentru populația generală (8). Un aport excesiv de calciu poate contribui la anumite tipuri de pietre la rinichi, cu toate acestea, cercetările mai recente sugerează că administrarea cantității adecvate de calciu (nu prea mult, nu prea puțin) este cea mai bună strategie pentru a preveni pietrele la rinichi (24). Un aport excesiv de calciu poate duce, de asemenea, la constipație și poate inhiba absorbția fierului și zincului din alimente (24).
De remarcat: Dacă nu îți iei vitaminele, atunci nu poți preveni deficiențele. Deși este important să fii preocupat de ce marcă iei și ce conțin vitaminele și mineralele tale, este la fel de important să îți amintești să le iei zilnic. Este, de asemenea, important să menționăm că regimul tău de vitamine și minerale bariatrice este la fel de important în primul an după operația bariatrică, precum și la zece sau mai mulți ani după operația ta bariatrică (de fapt, riscul tău de deficiențe nutriționale crește în timp), așa că nu înceta să iei vitaminele și mineralele bariatrice așa cum ți-a recomandat chirurgul tău bariatric.* De asemenea, asigură-te că urmezi cu chirurgul tău bariatric și continuă să îți faci analizele de laborator la timp pentru a-ți monitoriza starea nutrițională. Majoritatea deficiențelor nutriționale sunt mai ușor de prevenit decât de tratat, așa că amintește-ți să iei vitaminele și mineralele bariatrice zilnic. Asigură-te că îi spui medicului tău, farmacistului și altor furnizori de servicii medicale despre orice medicamente și/sau suplimente pe care le iei.
Calciul este una dintre deficiențele mai comune observate la pacientul bariatric post-operator, dar este, de asemenea, una dintre cele mai prevenibile deoarece avem parametri de laborator excelenți pentru a evalua sănătatea osoasă a unei persoane. Asigură-te că urmezi instrucțiunile programului tău bariatric în ceea ce privește suplimentarea cu calciu. Asigură-te că îți faci analizele de sânge la timp. Acest lucru te va ajuta să menții nivelurile de calciu, PTH și vitamina D în limite normale, ceea ce duce în cele din urmă la o sănătate osoasă optimă pe viață pentru a continua să sărbătorești succesele tale!
* Suplimentarea corectă ar trebui să fie considerată un regim individualizat bazat pe istoricul medical individual al fiecărui pacient, studiile de laborator și utilizarea actuală a medicamentelor. Pacienții ar trebui să urmeze instrucțiunile echipei lor de chirurgie bariatrică. Pacienții ar trebui, de asemenea, să se asigure că urmează cu echipa lor de chirurgie bariatrică la intervale frecvente, așa cum este recomandat, și să rămână la curent cu analizele de laborator solicitate.
Referințe:
-
Institutul Național de Sănătate: Biroul de Suplimente Alimentare. Fișa de informații despre suplimentele alimentare cu calciu. Disponibil online: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/. Accesat la 17 decembrie 2015.
-
Berarducci A, Haines K, Murr MM. Incidența pierderii osoase, căderilor și fracturilor după bypass gastric Roux-en-Y pentru obezitate morbidă. Appl Nurs Res. 2009;22:35-41.
-
Societatea Endocrină. Sala de știri. Chirurgia bariatrică crește riscul de fracturi. Disponibil online: https://www.endocrine.org/news-room/press-release-archives/2010/bariatricsurgeryincreasesriskoffractures. Accesat la 16 decembrie 2015.
-
Peterlik M, Cross HS. Deficitele de vitamina D și calciu predispun la multiple boli cronice. Eur J Clin Invest. 2005;35:290-304.
-
Holik MF. Epidemia de vitamina D și consecințele sale asupra sănătății. J Nutr. 2005;135:2739S-48S.
-
Mechanick JI, Youdim A, Jones DB, et al. Ghiduri clinice de practică pentru suportul nutrițional, metabolic și nonchirurgical perioperator al pacientului cu chirurgie bariatrică - Actualizare 2013: Cosponsorizat de Asociația Americană a Endocrinologilor Clinici, Societatea de Obezitate și Societatea Americană pentru Chirurgie Metabolică și Bariatrică. Surg Obes Related Dis. 2013;9:159-191.
Aills L, Blankenship J, Buffington C, et al. Ghidurile nutriționale ale Societății Americane pentru Chirurgia Metabolică și Bariatrică pentru pacienții bariatrici. Surg Obes Related Dis. 2008;4:S73-108.
Institutele Naționale de Sănătate: Biroul de Suplimente Alimentare. Fișa informativă despre calciu pentru consumatori. Disponibil online: https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/calcium-consumer.pdf. Accesat pe 30 martie 2016.
Asociația Industriei Laptelui din Sud-Estul Statelor Unite, Inc. Blogul Dairy Delivers. Disponibil online: http://www.southeastdairy.org/q-can-you-become-lactose-intolerant-after-bariatric-surgery/. Accesat pe 29 martie 2016.
Institutul Linus Pauling: Centrul de Informații despre Micronutrienți. Vitamina D. Disponibil online: http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-D#osteoporosis-prevention. Accesat pe 31 martie 2016.
Moyad MA. Vitamina D: O revizuire rapidă. Dermatology Nurs. 2009;21(1):25-30,55.
Moize V, Deulofeu R, Torres F, et al. Aportul nutrițional și prevalența deficiențelor nutriționale înainte de operație într-o populație spaniolă obeză morbid. Obes Surg. 2011;21(9):1382-8.
Ybarra J, Sanchez-Hernandez J, Vich I, et al. Hipovitaminoza D neschimbată și hiperparatiroidismul secundar în obezitatea morbidă după chirurgia bariatrică. Obes Surg. 2005;15:330-5.
Reidt CS, Brolin RE, Sherrell RM, et al. Absorbția fracțională reală a calciului este redusă după chirurgia de bypass gastric Roux-en-Y. Obesity. 2006;14:1940-8.
Slater GH, Ren CJ, Seigel N, et al. Deficiența de vitamine solubile în grăsimi și metabolismul anormal al calciului după chirurgia bariatrică malabsorbantă. J Gastrointest Surg. 2004;8:48-55.
Newbury L, Dolan K, Hatzifotis M, et al. Depleția de calciu și vitamina D și niveluri ridicate de hormon paratiroidian după diversia biliopancreatică. Obes Surg. 2003;13:893-5.
Goode LR, Brolin RE, Chowdry HA, et al. Oasele și chirurgia de bypass gastric: efectele calciului alimentar și ale vitaminei D. Obes Res. 2004;12:40-7.
Pugnale N, Giusti V, Suter M, et al. Metabolismul osos și riscul de hiperparatiroidism secundar la 12 luni după bandajul gastric la femeile obeze pre-menopauzale. Int J Obes Relat Metab Disord. 2003;27:110-6.
Guisti V, Gasteyger C, Suter M, et al. Bandajul gastric induce remodelarea osoasă negativă în absența hiperparatiroidismului secundar: potențialul telopeptidelor serice pentru urmărire. Int J Obes. 2005;29:1429-35.
Stein EM, Silverberg SJ. Pierderea osoasă după chirurgia bariatrică: cauze, consecințe și gestionare. Lancet Diabetes Endocrinol. 2014;2(2):165-74.
Harvard Medical School: Harvard Health Publications. Ce trebuie să știți despre calciu. Disponibil online: http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/what_you_need_to_know_about_calcium. Accesat pe 29 martie 2016.
Finkielstein VA, Goldfarb DS. Strategii pentru prevenirea pietrelor de oxalat de calciu. CMAJ. 2006;174(10):1407-9.
Brigham and Women’s Hospital. Totul despre suplimentele de calciu. Disponibil online: http://www.brighamandwomens.org/Patients_Visitors/pcs/nutrition/services/healtheweightforwomen/special_topics/intelihealth1004.aspx?subID=submenu10. Accesat pe 17 decembrie 2015.
Extensia Cooperativă din Arizona. Ghiduri pentru suplimentele de calciu. Disponibil online: https://www.ksre.k-state.edu/humannutrition/nutrition-topics/vitamins-documents/az1042.pdf. Accesat pe 30 martie 2016.
Hendler SS, Rorvik DR, eds. PDR pentru Suplimente Nutriționale. Montvale: Medical Economics Company, Inc; 2001.
Minerale. Fapte și Comparații despre Medicamente. St. Louis: Fapte și Comparații; 2000:27-51.
Mechanick JI, Kushner RF, Sugerman HJ, et al. Asociația Americană a Endocrinologilor Clinici, Societatea pentru Obezitate și Societatea Americană pentru Chirurgie Metabolică & Bariatrică Ghiduri Medicale pentru Practica Clinică pentru Suportul Nutrițional, Metabolic și Nonchirurgical Perioperator al Pacientului Bariatric. Practica Endocrină. 2008;14(Suppl1):1-83.
Ceea Ce Mâncăm în America, NHANES 2017-2018. Tabelul 1. Aporturile de Nutrienți din Alimente și Băuturi: Cantități Medii Consumate pe Individ, pe Gen și Vârstă, în Statele Unite, 2017-2018. Disponibil online: https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/80400530/pdf/1718/Table_1_NIN_GEN_17.pdf. Accesat pe 13 octombrie 2020.