
Te-ai surprins vreodată mestecând cuburi de gheață pe parcursul zilei? Mulți pacienți bariatrici raportează acest comportament după operația lor bariatrică. Deși mestecatul gheții nu înseamnă neapărat că ai niveluri scăzute de fier, merită să-ți verifici nivelurile de fier.
Rolul Fierului
Fierul este un element cheie în metabolismul tuturor organismelor vii și ajută la formarea a sute de proteine și enzime. Fierul are multe funcții, dar mai jos sunt câteva dintre funcțiile cheie ale fierului.
- Hema este compusul ce conține fier găsit în molecule.
- Hemoglobina și mioglobina sunt proteine ce conțin hema care ajută la transportul și stocarea oxigenului.
- Hemoglobina este proteina principală din celulele roșii și constituie două treimi din fierul corpului. Ajută la transportul oxigenului de la plămâni către restul corpului.
- Mioglobina transportă și stochează oxigenul (pe termen scurt) pentru celulele musculare. Acest lucru este extrem de important atunci când mușchii lucrează (cum ar fi în timpul unei sesiuni de activitate fizică).
- Fierul este implicat în transportul electronilor (sintetizează un compus numit ATP, care este principalul compus de stocare a energiei în celule) și metabolismul energetic.
- Fierul acționează ca un antioxidant.
- Fierul asistă la sinteza ADN-ului.
Simptome ale Deficienței de Fier.
Există multe simptome legate de deficiența de fier, inclusiv oboseala (niveluri scăzute de energie), ritm cardiac crescut (în special în timpul unei sesiuni de activitate fizică), palpitații cardiace (în special în timpul unei sesiuni de activitate fizică), respirație rapidă la efort, capacitate redusă de muncă atletică și fizică, incapacitatea de a menține o temperatură normală a corpului, unghii fragile și în formă de lingură, răni la colțurile gurii, papile gustative diminuate (nu sunt la fel de sensibile), limbă dureroasă, unele forme de pierdere a părului, pica (consumul de substanțe nealimentare, cum ar fi argila, amidonul de porumb sau mestecatul gheții) și un statut imunitar mai scăzut (capacitate crescută de a răci sau de a se îmbolnăvi). Alte simptome ale deficienței de fier includ pielea uscată, solzoasă, crăpată; pielea mâncărime; confuzie; dureri de cap; capacitate mentală redusă; amnezie; iritabilitate; sindromul picioarelor neliniștite; amețeli; și depresie. Dacă deficiența de fier continuă și este avansată, poate duce la dificultăți de înghițire din cauza formării de țesuturi în gât și esofag.
Cât de mult Fier?
Doza zilnică recomandată (RDA) a fost dezvoltată pentru populația generală, sănătoasă și aceste recomandări nu se aplică întotdeauna pacienților cu chirurgie bariatrică. Bărbații (toate vârstele) și femeile post-menopauză necesită 8 miligrame (mg) de fier pe zi. Femeile care menstruează necesită 18 mg de fier pe zi. Cu toate acestea, pacienții cu chirurgie bariatrică au nevoi variate. Unii pacienți necesită doar 18 mg pe zi, în timp ce alții pot necesita până la 100 mg sau mai mult pe zi. Este foarte important să faci un test de sânge pentru a verifica un panel de fier, astfel încât chirurgul tău bariatric sau medicul tău de familie să poată determina recomandarea ta individuală de fier.
De ce pacienții bariatrici necesită mai mult fier?
Există mai multe motive pentru care pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică necesită mai mult fier după operație decât înainte de aceasta.
- Până la 35-44% dintre pacienții bariatrici pre-operație au niveluri scăzute de fier înainte de operația lor bariatrică.
- Există mai puțin acid gastric după operația bariatrică, iar fierul are nevoie de acid pentru a ajuta la absorbția sa.
- Post-operativ, aproximativ 20-50% dintre pacienți experimentează o deficiență de fier, iar riscul crește în timp. Un studiu a raportat că jumătate dintre pacienți primeau cantitatea recomandată de fier și totuși aveau deficiență, ceea ce explică și mai mult nevoia de recomandări individualizate și analize de sânge continue.
- Un multivitamin zilnic poate să nu prevină o deficiență de fier, deoarece atât de mulți pacienți necesită mai mult decât ceea ce este inclus în multivitaminele lor zilnice.
- Rețineți că riscul de deficiență de fier crește în timp, pe măsură ce organismul epuizează rezervele de fier.
- Dacă ați ales bypass-ul gastric, atunci zona principală de absorbție a fierului a fost ocolită, ceea ce crește și mai mult nevoia de suplimentare cu fier. Aceeași zonă este ocolită și în switch-ul duodenal.
- Post-operativ, poate exista o digestie incompletă a proteinelor și mulți pacienți au o aversiune față de alimentele bogate în fier, cum ar fi carnea roșie. Carnea roșie tinde să fie una dintre cele mai puțin tolerate cinci alimente de către pacienții bariatrici (deși fiecare pacient este diferit în ceea ce tolerează și ce nu după operația lor bariatrică).
- Există o absorbție scăzută a fierului în bypass-ul gastric și în diversia biliopancreatică cu sau fără switch duodenal.
Până la 25-50% dintre pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică dezvoltă o deficiență de fier și adesea aceasta apare în termen de 6-9 luni după operația bariatrică, deși poate dura 3-4 ani să se dezvolte.
Nivel de întreținere/Doză zilnică vs. Așteptare.
Desigur, ar trebui să urmați întotdeauna instrucțiunile chirurgului dvs. bariatric, dar ar trebui explicat de ce unii chirurgi bariatrici își fac pacienții să înceapă să ia fier imediat după operația lor bariatrică, în timp ce alții nu. Amintiți-vă, chirurgul dvs. bariatric cunoaște istoricul dvs. medical individual și analizele de sânge. Acest articol este destinat ca informație generală și nu este destinat să ofere sfaturi medicale. Există două școli de gândire când vine vorba de suplimentarea cu fier după operația bariatrică. Unii chirurgi bariatrici preferă să monitorizeze nivelurile de laborator și apoi să facă pacienții să înceapă să ia fier odată ce nivelurile lor de fier încep să scadă, în timp ce alții preferă să facă pacienții să înceapă o doză zilnică de fier la scurt timp după operația lor bariatrică pentru a preveni scăderea nivelurilor. Indiferent de metoda aleasă, cel mai important lucru este să continuați să faceți analize de sânge așa cum este recomandat, astfel încât suplimentarea cu fier să poată fi ajustată după cum este necesar și să puteți menține niveluri normale de fier, lăsându-vă să vă simțiți energizat și sănătos.
Studii de laborator pentru fier.
Este important să vă verificați nivelurile de fier dimineața, pe stomacul gol, deoarece nivelurile pot varia pe parcursul zilei. Deși feritina este parametrul normal de laborator pentru fier în populația generală, poate să nu fie cel mai bun parametru pentru pacienții bariatrici. De obicei, feritina este un semn că rezervele de fier scad și este în mod normal considerată semnul principal al deficienței de fier. Cu toate acestea, feritina este, de asemenea, un indicator al inflamației, iar obezitatea este o boală a inflamației. Există trei niveluri de stări de deficit de fier:
- Anemia este caracterizată prin niveluri scăzute de fier seric, niveluri scăzute de VEM (volumul eritrocitar mediu), niveluri ridicate de CTLF (capacitatea totală de legare a fierului) și niveluri ridicate de transferină.
- Depleția este caracterizată printr-un fier seric între 60-115 micrograme (mcg)/decilitru (dL) și un CTLF între 360-390 mcg/dL.
- Anemia prin deficit de fier este caracterizată printr-un VEM scăzut, un MCH (hemoglobina eritrocitară medie) scăzut, un hematocrit scăzut, o hemoglobină scăzută, un fier seric mai mic de 40 mcg/dL, o feritină mai mică de 10 nanograme (ng)/mililitru (mL), un CTLF mai mare de 390 mcg/dL și o transferină mai mică de 15%.
Țineți cont că depleția de fier înseamnă că rezervele de fier sunt epuizate, dar nu există încă o schimbare în aprovizionarea funcțională cu fier. Deficiența funcțională timpurie de fier înseamnă că aprovizionarea cu fier funcțional este suficient de scăzută pentru a afecta formarea globulelor roșii, dar nu există încă o stare de anemie. Anemia prin deficit de fier înseamnă că nu există suficient fier pentru a susține formarea normală a globulelor roșii (cele formate vor fi mai mici și vor avea mai puțină hemoglobină), ceea ce înseamnă că va exista o livrare inadecvată de oxigen și/sau o funcționare suboptimală a enzimelor dependente de fier.
Surse alimentare de fier.
Există două tipuri de fier din alimente: fier hem și fier non-hem. Fierul hem se găsește în hemoglobina din alimentele de origine animală, cum ar fi carnea roșie, peștele și păsările de curte. Corpul absoarbe mai mult fier din surse hem comparativ cu sursele non-hem. Fierul găsit în alimentele pe bază de plante, cum ar fi lintea, fasolea și legumele cu frunze verzi închise sunt exemple de fier non-hem. Aceasta este forma de fier adăugată la alimentele îmbogățite cu fier și la suplimente. Corpul nostru nu este la fel de eficient în absorbția fierului non-hem, dar majoritatea surselor de alimente cu fier sunt non-hem.
Surse de fier hem:
- Surse foarte bune de fier hem conțin 3,5 mg de fier sau mai mult pe porție (3 uncii [oz.]) și includ: scoici, moluște, midii sau stridii.
- Surse bune de fier hem conțin 2,1 mg de fier sau mai mult pe porție (3 oz.) și includ: carne de vită gătită, sardine conservate (în ulei) și curcan gătit.
- Alte surse de fier hem conțin 0,7 mg de fier sau mai mult pe porție (3 oz.) și includ: pui, halibut, eglefin, biban, somon, ton, șuncă sau vițel.
Surse de fier non-hem:
- Surse foarte bune de fier non-hem conțin 3,5 mg de fier sau mai mult pe porție și includ: cereale pentru micul dejun îmbogățite cu fier, o cană de fasole gătită, ½ cană de tofu și 1 oz. de semințe de dovleac, susan sau dovlecel.
- Surse bune de fier non-hem conțin 2,1 mg de fier sau mai mult pe porție și includ: ½ cană de fasole lima conservată, fasole roșie, năut sau mazăre despicată, 1 cană de caise uscate, 1 cartof copt mediu, 1 tulpină medie de broccoli, 1 cană de tăiței îmbogățiți fierți și ¼ cană de germeni de grâu.
- Alte surse de fier non-hem conțin 0,7 mg de fier sau mai mult pe porție și includ: 1 oz. de arahide, nuci pecan, nuci, fistic, migdale prăjite, caju prăjit sau semințe de floarea soarelui, ½ cană de stafide fără sâmburi uscate, piersici sau prune, 1 cană de spanac, 1 ardei verde mediu, 1 cană de paste, 1 felie de pâine, covrig pumpernickel sau brioșă cu tărâțe, sau 1 cană de orez.
Tipuri de Fier.
Există mai multe tipuri de săruri de fier când vine vorba de suplimente. Unul dintre sărurile de fier comune recomandate publicului larg, sulfatul feros, are doar 20% fier elementar disponibil. Ce înseamnă fier elementar? Aceasta înseamnă că, de obicei, doza listată pe etichetă ar trebui să fie înmulțită cu procentul de fier elementar asociat cu acea sare de fier pentru a determina cât de mult fier este de fapt absorbit (pe care corpul îl poate folosi efectiv). Vă rugăm să rețineți că toate produsele Celebrate® listează dozele noastre ca dozaj elementar și nu trebuie să faceți acest calcul (YAY!). Gluconatul feros este chiar mai scăzut cu doar 12% disponibil ca fier elementar. Fumaratul feros este sarea de fier cea mai recomandată datorită biodisponibilității sale mai mari cu 33% disponibil ca fier elementar. Fumaratul feros este, de asemenea, mai blând cu stomacul (adică, mai puțin constipant), un alt motiv pentru care este cel mai comun tip de fier utilizat în populația de pacienți cu chirurgie bariatrică.
Cum să Creșteți Absorbția Fierului.
Există modalități de a vă asigura că obțineți cel mai bun raport calitate-preț atunci când luați suplimente de fier. Asigurați-vă că suplimentul de fier conține și vitamina C pentru a îmbunătăți absorbția fierului sau adăugați vitamina C la fierul pe care îl luați (discutați cu chirurgul bariatric și/sau dieteticianul înainte de a face orice modificări în regimul dumneavoastră de suplimente).
- Nu luați calciu în același timp cu fierul sau cu un multivitamin care conține fier. Separați calciul și fierul cu cel puțin două ore.
- Nu luați produsul de fier cu alimente bogate în calciu, cum ar fi un pahar de lapte.
- Nu consumați o cantitate mare de produse bogate în tanin (ceai, vin, ciocolată, cafea) pe parcursul zilei. Acest lucru este deosebit de important pentru cei care încearcă să își crească nivelul de fier.
- Evitați ceaiul negru sau cafeaua neagră cu 1 oră înainte și 1 oră după ce luați fierul (acest lucru este deosebit de important pentru cei care încearcă să își crească nivelul de fier).
- Luați în considerare verificarea stării vitaminei A dacă aveți probleme în corectarea nivelurilor de fier. Uneori, odată ce nivelurile de vitamina A sunt în limite normale, fierul este mai bine absorbit.
- Un statut adecvat de cupru este, de asemenea, important pentru un metabolism normal al fierului.
Există, de asemenea, câteva interacțiuni între medicamente și nutrienți când vine vorba de fier. Acestea pot să nu fie prevenibile dacă vi se recomandă să luați aceste medicamente (doar ceva de avut în vedere și care crește necesitatea verificării nivelurilor de fier, așa cum este recomandat de chirurgul dumneavoastră bariatric). Dacă cineva ia inhibitori ai pompei de protoni [IPP] sau antagoniști ai receptorilor H2, atunci se reduce absorbția fierului. IPP sau antagoniști ai receptorilor H2 sunt medicamente utilizate frecvent pentru a trata arsurile la stomac sau refluxul esofagian (GERD). Dacă luați medicamente pentru tiroidă, cum ar fi synthroid, levothyroxin, etc., atunci este important să discutați cu chirurgul dumneavoastră bariatric și/sau cu farmacistul despre momentul administrării vitaminelor bariatrice, deoarece este posibil să fie necesar să schimbați programul de dozare din cauza administrării acestui tip de medicament.
Vă rugăm să aveți în vedere că, dacă recomandările individuale de fier sunt la capătul superior, discutați cu programul dumneavoastră bariatric despre începerea cu o doză mai mică și creșterea dozei la nivelul recomandat pentru a reduce riscul problemelor de toleranță. Dacă aveți orice disconfort gastric cu administrarea fierului recomandat, poate doriți să discutați cu chirurgul și/sau dieteticianul despre administrarea fierului cu alimente pentru a reduce disconfortul gastric. Asigurați-vă că nu îl luați cu alimente bogate în calciu.
Prea mult dintr-un lucru bun?
Fierul poate fi toxic, așa că nu luați mai mult sau nu începeți să luați fier fără a discuta cu chirurgul dumneavoastră bariatric și/sau cu dieteticianul și fără a face analize de sânge. Limita superioară este stabilită la 45 mg/zi, dar țineți cont că aceasta este pentru populația generală. Există multe cercetări care ne arată că mulți pacienți bariatrici necesită mai mult de 45 mg/zi pentru a-și menține nivelurile în limite normale. Vă rugăm să păstrați suplimentul de fier la îndemâna copiilor, deoarece poate fi foarte periculos pentru ei dacă este luat accidental.
Fierul este una dintre cele mai comune deficiențe observate la pacienții bariatrici post-operatorii, dar este, de asemenea, una dintre cele mai prevenibile, deoarece avem parametri de laborator excelenți pentru a evalua rezervele de fier ale unei persoane. Asigurați-vă că urmați instrucțiunile programului dumneavoastră bariatric în ceea ce privește suplimentarea cu fier. Asigurați-vă că efectuați analize de sânge de urmărire în mod oportun. Acest lucru vă va ajuta să vă mențineți nivelurile de fier în limite normale, să vă simțiți sănătos, energizat și fericit pentru a continua să CELEBRAȚI succesele dumneavoastră!